/

lyrics

L’Agon, sí. Ja comença. Hui fa vent. Un vent de llevant. El matí ha arribat com una boira groga allargant-se com una pel·lícula que es revela. Des de la meua finestra, més enllà del canal escumós, puc veure que la deïtat fluvial ens ha enviat la seua ofrena: fang, en una línia ataronjada i sòlida que s’estén per la badia. El vent ha dragat les entranyes del riu d’enfront i, com la dejecció d’un mamut, les ha fetes rodar fins a nosaltres. Ara els pescadors es queixen, no arriben a veure els peixos per enfilar-los amb els seus garfis. I bé, el roig alacrà marí i el polp estan lluny del perill dels seus tridents. Aïllada la vida a les profunditats, momentàniament enfosquida rere la membrana del llot. L’hivern jònic ha tornat amb el seu sigil original.

Rellisca la pluja per les teules. Bombolleja a les esquerdes de les finestres. Sembla bullir als forats de les roques. Hui, a l’alba, els trons no ens deixaven dormir. Ella va encendre el gramòfon a la penombra. La lluita de les cordes de Bach, cordials i resinoses com només budell i fusta poden ser-ho, es va elevar pels foscos vidres. Mentre la mar alçava les seues sagetes i remolins sota la casa, jèiem allà, al llit, tan fosc com en una masmorra, i ens sentíem tristos per la pèrdua de la mar Mediterrània. Aquest matí l’única realitat és el vent de llevant, un vent mat i pesant amb l’olor d’Aràbia, que remou les aigües de la badia fins a convertir-les en un brou fangós. Aquest és l’hivern del nostre descontent.

L’aire ve carregat amb la fina pols de les tombes del desert –el llenguatge àrab de la mort– i el món pànic completament destruït, totalment gastat i perdut. Els xiprers són de carbó: les seues formes taquen el paisatge com pinzellades negres d’una aquarel·la sense vida. Sí, hivern a tot arreu en aquests símbols enervats i nus.

Aquest és el dia que he triat per iniciar el meu escrit, car hui estem morts entre els morts, i aquest és un agon per als morts, una crònica per als vius. No hi ha una altra manera de dir-ho. Existeix una correlació entre aquest endormiscament i aquesta inèrcia del present, i la passada realitat d’una mort de significat simbòlic i mític, però també real com un símptoma. Com si jaient ací, en aquesta imitació de la mort, aquest matí, estiguérem recreant una part del passat: unes molles d’una mort a la qual hem escapat. Sí, encara que els elements estiguen desencaixats i sense control, encara que la mar colpege el cul negre i dur de les roques on s'assenta aquesta casa nostra, la correlació de la mort amb la mort és total.

Ara el vent ompli l’habitació amb les evocatives aromes de la pols i la floridura que naix a les tombes: les ràncies explosions de la vida antiga expirades, fredes sobre nosaltres com l’alè d’un leprós. I tu estàs tan pàl·lida i abatuda al matí. Tan pàl·lida, la cara sobre el coixí, ancestral com una efígie, mentre l’olor a podrit de les Croades bufa humit sobre nosaltres.

Ella es va alçar del llit i va desafiar el fred per un instant. Cariàtide. Va ser com un pas de ball entre els tendons de la música. Una petita dansa acaronada. Per un moment vaig sentir que l’estiu quasi floria de nou. Ah! Però no, ací tenim només els excrements rovellats que embruten la mar, i la carn que es contrau al gèlid contacte de l’os. Aleshores vaig comprendre, de sobte, que compartim aquesta correspondència entre la mort i les estacions. I no hi ha mòmies, tires de teixit encadenades a l’os, no hi ha pilars de sal, no hi ha cadàvers que hagen estat mai ni la meitat de morts que ho estem ara nosaltres.

credits

from Wegener, released November 2, 2013

license

tags

about

Música de Telers Valencian Community, Spain

Segell discogràfic que neix de la bonica experiència que va suposar el CD recopilatori per a Enderrock i posterior espectacle audiovisual al 2011. Artistes de diferents estils però amb molts punts en comú, sobretot, la seua procedència, de la ciutat d'Alcoi i de les comarques interiors del País Valencià, i una particular manera d'entendre la música i el món que ens envolta. ... more

contact / help

Contact Música de Telers

Streaming and
Download help

Report this track or account

If you like Wegener, you may also like: